Kirjoittaja Aihe: VMPK lakkauttaa alakerhot  (Luettu 6991 kertaa)

Nettisamurai

 • Administrator
 • Full Member
 • *****
 • Viestejä: 159
  • SaarnoCom
VMPK lakkauttaa alakerhot
« : 04 Kesäkuu 2012, 19:10 »
Arvoisat Japsistarat
 
Klubin johtokunta on arvioinut Japsistarojen toimintaa hyvinkin tarkkaan viimeisten vuosien aikana. Tämän kevään aikana olemme vastanneet erinäisiin kirjallisiin kyselyihin toiminnastamme, rahoituksestamme ja toimintamme kaupallisuudesta. Selväähän on että kuluneiden vuosien toiminta ei olisi ollut mahdollista vain klubin antaman tuen turvin (n.3000 Euroa v.2012) joten olemme verkostoituneet ja hankkineet kumppaneita liike-elämän parista pitäen johtoajatuksena että kumppanuudesta on hyötyä kaikille Staroille ja yritykselle itselleen. Kaikessa toiminnassamme olemme esiintyneet Veteraanimoottoripyöräklubin kansallisena alakerhona kantavana ajatuksena hauskanpito – Just4Fun.
 
Huolimatta siitä, että jäsenmäärämme on Klubin korkein (~1450 jäsentä) Japsistarat on ollut vailla paikkaa johtokunnassa ja vailla virallista asemaa Klubin tasavertaisena jäsenenä. Olemme osoittaneet tahtomme Klubin modernisointiin 2000-luvun jäsenkuntaa palvelevaksi mm. aloittein ja osallistumalla johtokunnan jäsenten vaaliin omalla ehdokkaallamme, tähän mennessä tuloksetta.
 
Johtokunnan yllättävä ratkaisu on kuitenkin jotain jota emme pysty ymmärtämään. 12.5. päivätyn päätöksen myötä sekä Japsistarat että Kilvanajojaos lakkautetaan tavalla joka hakee vertaansa ajalta ennen Berliinin muurien sortumista. Vaikeaksi koettu asia poistetaan mielestä kieltämällä sen olemassaolo. Emme ole rikkoneet VMPK sääntöjä tai yhdistyslakia. Olemme hoitaneet avoimesti tiedottamisen toiminnastamme. Olemme toimittaneet toimintasuunnitelman joka vuosi ennen VMPK vuosikokousta ja toimintamme on hyväksytty ilman muutoksi tai poistoja. Uusia jäseniä olemme tuoneet Klubiin vuodesta 2007 n.150 kpl vuodessa.
 
Johtokunta on esittänyt vaatimuksen Japsistarojen varojen, varaosien, kirjaston ja omaisuuden pakkoluovutuksesta VMPK:lle kuluvan vuoden loppuun mennessä. Samalla koko nykyinen toimihenkilöstö tulee lakkauttaa ja kaikki toiminta kanavoida alakerhojen kautta. Korvaukseksi tarjolla on japsipyörävastaavan tuoli johtokunnassa.
 
Arvoisa VMPK/Japsistara-jäsen. Olemmeko tulleet 20-vuotisen tiemme päähän vai olemmeko jonkin uuden kynnyksellä? Olemme avanneet keskustelulle oman foorumin ja gallupin. Pyydämme nyt teidän apuanne vapaan sanan merkeissä. Kokoamme Stara Treffeille käsityksen siitä, miten Sinä ja muut Starat näette tulevaisuutemme. Kannanottonne toimintaamme ei ole koskaan ollut niin arvokas kuin tänään.
 
Japsistarojen toimihenkilöt
 
Kerhosihteeri Tuomas Kurittu
Taloudenhoitaja Tuma Inkeroinen
Tapahtumakoordinaattori Masa Paukkonen
Tiedottaja, kirjastonhoitaja Mika Korhonen
Tekniikkavastaava Hentta Niininen
Varaosavaraston hoitaja Pekka Hamunen
Nettisamurai Timo Saarno


Veteraanimoottoripyöräklubi ry
Tiedote 02.06.2012

VMPK ry:n alakerhojen lakkauttaminen

Veteraanimoottoripyöräklubin johtokunta on kokouksessaan 12. toukokuuta 2012 päättänyt yksimielisesti lakkauttaa alakerhot. Päätös koskee Kilvanajokerhoa ja Japsistaroja.

Päätöksellä pyritään Klubin organisaation selkeyttämiseen ja hallinnon yksinkertaistamiseen. Päätös ei tarkoita Klubin kilvanajotoiminnan ja japanilaisten veteraanimoottoripyörien harrastustoiminnan lakkauttamista. Päinvastoin organisaatiomuutoksella pyritään yhtenäistämään Klubin toimintaa. Muutos ei vaikuta aktiiviseen harrastustoimintaan kenttätasolla. Jatkossa vain toiminta ja toiminnan hallinnollinen ja taloudellinen asioidenhoito ohjataan Veteraanimoottoripyöräklubin aluekerhojen kautta. Tämäkään ei käytännön tasolla aiheuta juurikaan muutoksia, sillä iso osa Klubin kilvanajotoiminnasta ja japanilaisiin pyöriin liittyvistä tapahtumista on jo käytännössä pitkään hoidettu aluekerhojen kautta. Alakerhojen rooli Klubin organisaatiossa on jo pitkään aiheuttanut keskustelua, eikä alakerhojen roolista ole syntynyt selkeää yhtenäistä käsitystä ja ymmärrystä.

Kilvanajokerho ja sen toiminta on jatkuvasti sekoitettu Suomen Veteraanikilpamoottoripyöräkerho ry:n toiminnan kanssa. Lisäksi Kilvanajokerhon toiminta on viime vuosina laantunut varsinaisen toiminnan siirryttyä yhä enemmän tapahtumaan Klubin aluekerhojen sekä SVKMK ry:n kautta.

Japsistarat perustettiin aikanaan, jotta vasta veteraani-ikää lähestymässä olevat vanhat japanilaiset moottoripyörät saadaan mukaan VMPK ry:n toimintaan. Erillisen alakerhon luominen kuitenkin samalla eristi japanilaiset pyörät ja niiden harrastajat erilliseksi saarekkeeksi Klubin sisällä, mikä ei ole Klubin yhtenäisen ja tasa-arvoisen toiminnan periaatteiden mukaista. Klubin tarkoituksena on kuitenkin edistää erityisesti vanhojen, Suomessa käytössä olleiden ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden moottoripyörien säilyttämistä, konservointia ja entistämistä sekä ylläpitää ja edistää perinteistä motoristiveljeyden henkeä niin klubin omassa kuin sen ulospäinkin suuntautuvassa toimimassa. Ja tämä tarkoittaa vuosimalliin, merkkiin tai valmistusmaahan katsomatta tasapuolisesti.  Alakerho johtosääntöineen oli tuolloin aikansa lapsi, mutta nyt ajat ovat muuttuneet. Japanilaisista moottoripyöristä on jo aikaa sitten tullut täysiverisiä veteraaneja, eikä klubissa ole enää tarvetta eritellä yhtä valmistusmaahan perustuvaa ryhmää muiden ulkopuolelle.

Alakerhojen lakkauttaminen toteutetaan toimintavuoden 2012 aikana. Alakerhojen sihteerien nimitys muuttuu japsipyörävastaavaksi ja kilvanajovastaavaksi. Alakerhojen tilit siirtyvät Klubin rahastonhoitajan hallintaan, mutta tilejä ei lopeteta. Varat korvamerkitään japanilaisiin moottoripyöriin ja kilvanajoon liittyvään toimintaan. Varoja jaetaan harkinnanvaraisina avustuksina normaalin anomusmenettelyn mukaan. Alakerhojen järjestämät tapahtumat jatkuvat normaalisti, jos vain aktiivisia järjestäjiä löytyy, mutta hoidetaan jatkossa aluekerhojen kautta. Samoin mahdolliset kirjastot säilytetään ja niistä koituvat mahdolliset kulut siirtyvät Klubin hoidettaviksi.

VMPK ry toivoo että kilvanajotoiminta ja japanilaisten moottoripyörien harrastetoiminta jatkuisi aktiivisena aluekerhojen kautta kanavoituneena myös tulevaisuudessa.


VMPK ry johtokunta

Julkaistu 2.6.2012 VMPK foorumilla.
« Viimeksi muokattu: 04 Kesäkuu 2012, 19:18 kirjoittanut Nettisamurai »

Kimmo Syrjä

 • Museotarkastajat
 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 25
Vs: VMPK lakkauttaa alakerhot
« Vastaus #1 : 05 Kesäkuu 2012, 12:26 »
Tervehdys

VMPK:n päätös lakkauttaa Japsistarat oli kyllä aika hämmentävä. Onko niin, että kateus toimivaa porukkaa kohtaan kasvoi liian suureksi...
Pahimmalta tuo päätös tuntuu niitä Starojen aktiivisia toimijoita kohtaan (suorastaan potku kulkusille), jotka ovat järjestäneet meille passiivisille rivijäsenille hauskoja ja unohtumattomia tapahtumia.
Mikäli VMPK ei osaa antaa arvoa tälle toiminnalle, on varmaan parasta lähteä omille teille.

Kimmo

Jukka Toukonen

 • Museotarkastajat
 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 13
 • Emmää oikiasti ole museotarkastaja ;-)
Vs: VMPK lakkauttaa alakerhot
« Vastaus #2 : 05 Kesäkuu 2012, 12:40 »
Japsistarat aikoinaan kai perustettiin, kun VMPK:n pussihousujaosto ei oikein sulattanut sitä, että heidän jo keski-iän ylitettyäänkin tehdyt (japanilaiset) moottoripyörät olisivat muka veteraanimoottoripyöriä.

Eli mielestäni pohdiskelun aihe on se, kannattaako vain japanilaisiin moottoripyöriin erikoistunutta yhdistystä pitää pystysssä tai jopa luoda vai kannattaisiko integroitua ihan oikeasti VMPK:hon. VMPK:n jäsenten pyöräkannasta varmaankin alkaa jo ennemmistö olla japanilaislähtöistä. Ja jos huomioidaan lisäksi, että jokseenkin kaikki moottoripyörät 70 luvulta lähtien sisältävät enemmän tai vähemmän kaukoidän palikoita kokoonpanomaasta riippumatta.

Toisaalta esim. veteraaniralli on jo tukehtunut omaan mahdottomuuteensa - ei meinannut löytyä ensi vuodelle järjestäjää (japsistarat eivät kelvanneet ;-).

Eli voisi olla hyvä splitata yksi mammuttiveteraaniralli esim. useisiin teemakokoontumisiin, joista yksi voisi olla "staratreffit". Yksi jonkinlainen "veteraanipystymettä", jonne johtaisi juuri ja juuri sivuvaunulla ajettavan levyinen polku. Ja niin edelleen.

Oma Aika

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 5
  • Oma Aika
Vs: VMPK lakkauttaa alakerhot
« Vastaus #3 : 05 Kesäkuu 2012, 19:30 »
Kyllähän päätös yllätti. Jos on niin, ettei asian valmistelussa ole kuulu porukoita ja miksi 12.5. tehty päätös tiedotetaan vasta kesäkuussa? Avoimuutta päätöksenteossa pitäisi nykyaikana suosia.

Muutamia asioita lienee pohdittava ja harkittava ilman äkkinäisiä päätöksiä.
- Jos rahat siirretään VMPK:lle, niin miten suhtaudutaan niihin rahoihin, jotka on hankittu ulkopuolisilta tahoilta?
- Oma ry. saattaa hyvinkin olla mainio ajatus, mutta Toukosen Jukan ajatus on kyllä myös sovitettavissa sen lisäksi: japsipyörän omistavia jäseniä on paljon eli ei kun vain hyödyntämään demokratiaa ja sankoin joukoin paikalle paikallisyhdistysten vuosikokoukseen äänestämään omat miehet vaikka enemmistöksi tekemään päätöksiä.
Vanhat moottoripyörät ja tapahtumat kuvina ja sanoina
http://www.vanhamoto.net/

Nettisamurai

 • Administrator
 • Full Member
 • *****
 • Viestejä: 159
  • SaarnoCom